"Meningen med livet varierar under olika livsfaser och man finner den genom att hitta sin egen sanna identitet. Paddla Norska kusten, leva av och med naturen, samt visa min syn att leva och ta hand om naturen blir idag min mening med livet."
Sören Kjellkvist

Mitt namn är Sören Kjellkvist och är antagen till Peak Adventure Academy samt vinnare av Årets Äventyr 2013. Hösten 2012 började en ny utbildningsomgång i PEAK Adventure Academy där deltagarna får en unik och professionell utbildning av den erfarna äventyraren Fredrik Sträng. Under åtta månader fick de 15 deltagarna lära sig mer om planering, självmotivation, teknik, media- och sponsorträning samt hur de bäst dokumenterar sitt kommande äventyr... Efter examination är man redo att påbörja sitt planerade äventyr. Mitt äventyr blir att paddla havskajak längs med hela Norska kusten utan medhavd mat eller pengar och starten är planerat till den 26 maj 2013 vid den Svenska gränsen. Målet är Ryska gränsen cirka 3 månader senare. Leva av det naturen erbjuder och visa att det går att "eko turista" klimatsmart utan att i onödan tära på jordens resurser. Från start till mål gäller det att klara sig på sin initiala utrustning. Lösa olika hinder utan att ta fram plånboken kommer sannolikt öppna upp för nya sätt att se på och hantera eventuella hinder och hitta nya lösningar. Jag har nu även kommit överens med chefsredaktören för Outside som håller i paddelfestivalen West Coast Water att jag ska föreläsa där den 25 maj. Dagen efter paddlar jag mot min startpunkt.

Se dokumentärfilm, trailer och läs artiklarna för sammanfattning och se hur det gick under sidan Media..., varje dag av äventyret finns beskriven med text och bilder under sidan Blogg.

Sex tydliga mål med äventyret:


  • Miljövänligt äventyr med strävan efter ett minimalt miljöavtryck – Använda sig av naturens och sina egna krafter för att förflytta sig framåt i naturen.

  • Utan pengar och mat – Att visa att man faktiskt klarar sig utan pengar om man är tillräckligt förberedd med grundläggande initial utrustning och att man då kan leva av och med naturen. (GO SMALL, GO CHEAP!)

  • Visa att man kan leva i samklang med ett fungerande ekosystem - Jag vill lyfta fram att detta äventyr bara är möjligt i ett fungerande ekosystem såsom Norges Atlantkust.

  • Visa att äventyret inte är genomförbart i ett skadat ekosystem - Att ställa ett fungerande ekosystem i kontrast med vårt skadade längs med Östersjön hoppas jag kunna påvisa hur allvarligt skadat Östersjön faktiskt redan är. (Världens smutsigaste innanhav)

  • Kontrollera och dokumentera förekomst av miljöpåverkan längs med hela Norska atlantkusten.  Undersöka förekomst av nedskräpning, oljespill, notera förekomst av fiskbestånd och eventuella sjukdomar eller missbildningar.
  • Att förverkliga mig själv och en utvecklas som person både fysiskt och mentalt. Prestera på toppen av min förmåga. Testa mina kunskaper att överleva på riktigt av naturens skafferi i form av växter, bär, svamp, fisk, tång, skaldjur, samt sist men inte minst insekter kommer ge mig en oerhörd känsla av äventyrs lusta och frihet, och dessutom få visa upp mitt synsätt att leva och ta hand om naturen för kommande generationer.