"Meningen med livet varierar under olika livsfaser och man finner den genom att hitta sin egen sanna identitet. Nu blir det min dotters fantasier som ska realiseras."

Sören Kjellkvist

Årets äventyr 2016 startar den 5 juni och heter  "Min dotters drömäventyr"

Jag frågade helt enkelt min 13-åriga dotter Wilma vad hennes drömäventyr skulle vara. Om hon fick önska sig precis vad som helst, vad skulle hon då vilja göra? Efter en stunds funderande sade hon att hon skulle vilja vara på en öde ö tillsammans med mig och att vi skulle rida varje dag. Min nästa fråga var hur hon ville att vi skulle göra med maten under äventyret?
- Vi ska inte ha med oss någon mat alls utan finna allt i naturen, sade Wilma. 
Eftersom jag har viss erfarenhet av att äventyra utan mat och hur tufft det faktiskt kan bli så kom vi fram till en kompromiss. Vi kommer därför ta med oss mjöl, olivolja och kryddor vilket ger oss både fett och kolhydrater. All annan mat måste vi finna på ön och i havet.
- Jag fixar det här Wilma. Jag ska se till att det här blir verklighet och att vi kan realisera den här livsdrömmen tillsammans. Livet är fullt av möjligheter och i år sticker du och jag ut på äventyr tillsammans!

Vi har nu fått tillstånd att tillbringa 30 dygn på ön Lauvøya ute i Norska havet. En ö söder om Lofoten (Steigen) i det område jag upplevde som absolut vackrast utmed hela Norska kusten. Från Norr till söder är ön 2 km. På ön finns ett sommarhus men ägaren kommer inte vara på ön under den tid vi är där, så vi har ön helt för oss själva.

Strandmoa Gård som bedriver uppfödning och turridning med islandshästar fraktar ut och förser oss med varsin islandshäst under hela äventyret. Södra delen av ön är en fjälltopp och därför tar vi även med oss klätterutrustning. Norra delen av ön är relativt flack och nästan överallt kommer vi kunna ta oss fram till häst. Bra betesmarker finns det gott om och även ett rinnande vattendrag.

Som förrådstält och matlagningstält använder vi ett Primus Bifrost, sova kommer vi göra i ett Bergans Helium tremannatält. För att kunna utforska den fantastiska arkipelagen kommer vi paddla havskajak. Jag tar med Melker Kayaks nya expeditionskajak Ulvön och Wilma kommer paddla deras allroundkajak Väderö. För att höja säkerheten, känna oss trygga och ha möjlighet att utmana oss själva kommer vi paddla i torrdräkter från Ursuit. Från kajakerna kommer vi även bedriva allt havsfiske ifrån och hoppas sätta några nya personliga fiskerekord.

Sikten i Steigens turkosblå vatten är uppemot 30 meter och påminner om ett tropiskt akvarium med enorma kelpskogar. I Norge får man dessutom jaga med ljuster under vattenytan vilket innebär att vi kommer fridyka en hel del och förhoppningsvis fånga fisk med ljuster. Eftersom den övervägande delen av maten befinner sig mellan 4-12 meter ned i vattnet måste vi lära oss att dyka ned till dessa djup. På dessa djup hoppas vi kunna plocka olika skaldjur, sjöborrar, blå- och pilgrimsmusslor samt kungssniglar. I maj far vi därför ner till Göteborg och lär oss fridyka tillsammans med Annelie Pompe som slog världsrekord i fridykning när hon tog sig ner till hela 126 meter. Vem bättre än Annelie som instruktör när man ska lära sig fridyka! Temperaturen i vattnet kommer vara 8 grader så Sportextremes varma våtdräkter gjorda för nordiskt klimat och deras övriga fridykningsutrustning är en förutsättning för lyckat jakt under vattnet. För att snabbt ta oss ut på vattnet och förflytta oss till olika dykplatser i närområdet kommer vi färdas på varsin StandUpPaddle Board från Laird. Samma brädor som jag paddlade från Visby till Stockholm tillsammans med Oskar Kihlborg.

Havsfiskeutrustning och en hel del annan friluftsutrustning från Outdoorexperten tar vi också med för att göra livet så bekvämt och enkelt som möjligt och för att minimera vår påverkan på naturen.

Alla kläder blir så klart från Bergans of Norway som är Friluftfrämjandets officiella klädpartner. Något de inte hade kunnat uppnå om de inte lagt sin fokus på funktionaliteten av produkterna, hänsyn till miljön och ett stort samhällsansvar. Visste ni till exempel att Bergans bygger skolor och förskolor i Nepal!

Friluftsfrämjandet som betytt så mycket för mig i mitt liv och gett mig oerhört mycket kunskap. Nu är det dags att förvalta det arvet och på riktigt föra det vidare till Wilma. Samma underbara känsla som när jag introducerar ungdomar till friluftslivet genom Äventyrliga Dagen får jag nu möjlighet att visa Wilma att man faktiskt kan förverkliga sina livsdrömmar.


  • Miljövänligt äventyr med strävan efter ett minimalt miljöavtryck – Använda sig av naturens och sina egna krafter för att vistas i naturen.

  • Öka människors medvetenhet kring utomhuspedagogik - Att 20 procent av alla ungdomar idag lider av psykisk ohälsa tror jag i mångt och mycket beror på att de tillbringar för mycket tid inomhus. Friluftsfrämjandets I Ur och Skur koncept där barn i förskolan spenderar så mycket tid som möjligt utomhus fungerar som en ledstjärna för andra förskolor att inspireras och ta efter. Att lära utomhus och flytta ut läarandet till samhällsliv, natur- och kulturlandskap kan resultera i enorma hälsovinster och ger erkänt bättre resultat.

  • Att förverkliga oss själva och en utvecklas som personer både fysiskt och mentalt. Prestera på toppen av sin förmåga. Testa kunskaper och uppleva samt vistas med egen kraft ute i naturen är ett självklart mål.