"Meningen med livet varierar under olika livsfaser och man finner den genom att hitta sin egen sanna identitet.
Vandra, jaga och fiska i vildmarken blir idag min mening med livet."

Sören Kjellkvist

I 50 dagar ska Sören Kjellkvist, ambassadör för Friluftsfrämjandet och Bergans, jaga, fiska och leva av det som naturen erbjuder. Med äventyret vill han uppmärksamma de hotbilder och prövningar allemansrätten står inför idag. Men även hur positiv inverkan allemansrätten har för folkhälsan och främjandet av en hållbar framtid. Projektet går under namnet Överleva Vildmarken.
Med på äventyret tar han en nära vän, schäfertiken Daxa som precis genomgått en stor operation då hon blivit diagnostiserad med en tumör. Eftersom han inte vet hur länge han får behålla henne vill han passa på innan det är för sent.
Sören Kjellkvist har tidigare paddlat runt Norges kust utan att ta med sig mat eller pengar och tidigare i år rodde han från Stockholm till Ryssland. Under sina äventyr har han uppmärksammat frågor som hållbarhet, miljö och jämställdhet. Nu hamnar alltså allemansrätten i fokus. Den 8 augusti 2015 ger sig Sören ut igen för att överleva utan mat i den jämtländska vildmarken runt Anarisfjällen.
– Äventyret blir en riktig barndröm som jag haft ända sedan jag läste Robinson Crusoe. Den stora utmaningen blir förstås att skaffa mat. Jag har inte någon tidigare erfarenhet av vare sig fågeljakt eller flugfiske så där blir det en del trial and error. För mig är det själva essensen av ett äventyr, att lämna trygghetszonen och utvecklas som person. Friluftsfrämjandet har lärt mig otroligt mycket om friluftsliv och det är framför allt den kunskapen jag nu får användning av, säger Sören Kjellkvist.
I alla Sörens äventyr strävar han efter att lämna minsta möjliga miljöpåverkan. Han använder sig enbart av naturens och sina egna krafter för att förflytta sig. Med det stundande äventyret vill Sören visa att naturen finns där för alla och att vi kan uppleva, färdas, njuta och röra oss fritt i den svenska naturen tack vare allemansrätten. Där både rättigheter och skyldigheter är lika viktiga. Med äventyret vill Sören uppmärksamma de hotbilder och prövningar allemansrätten står inför, men även hur positiv inverkan allemansrätten faktiskt har för oss svenskar.
En annan aspekt Sören vill utforska med äventyret är att uppleva hur det är att inte träffa någon annan människa på 50 dagar. Alltså får ingen heller komma ut och besöka mig under äventyret. I området kan det såklart röra sig både jägare och fjällvandrare, men då kommer jag röra mig bort från dem för att undvika kontakt, fortsätter Sören.
– Daxa kommer ha minimiranson av hundfoder framräknat av veterinär att tillgå vid behov. Även om jag säkert blir utan mat ibland och får svälta så vill jag inte att det ska drabba Daxa, säger Sören.

Fyra tydliga mål med äventyret:


  • Miljövänligt äventyr med strävan efter ett minimalt miljöavtryck – Använda sig av naturens och sina egna krafter för att förflytta sig framåt i naturen.

  • Öka människors medvetenhet kring allemansrätten - Allemansrätten är unik i sin utformning och otroligt viktig för oss svenskar. Men värnar vi den inte kan den begränsas och inskränkas. Det är av yttersta vikt att vi respekterar och efterlever de skyldigheter den innebär och inte bara nyttjar och hävdar rättigheterna.

  • Utan pengar och mat– Att visa att man faktiskt klarar sig utan mat och pengar om man är tillräckligt förberedd med grundläggande initial utrustning och att man då kan leva av och med naturen. (Ingen mat kommer accepteras om den erbjuds mig, GO SMALL, GO CHEAP!)

  • Att förverkliga mig själv och en utvecklas som person både fysiskt och mentalt. Prestera på toppen av min förmåga. Testa mina kunskaper och uppleva samt färdas med egen kraft i naturen är ett självklart mål med allt jag företar mig.