Allt om Vasaloppet

Vasaloppet är en ett världsberömt svenskt skidlopp som arrangeras varje år i Dalarna. Loppet är en del av En svensk klassiker och är världens största skidlopp sett till antalet deltagare. Den klassiska sträckan är 90 kilometer, men nuförtiden arrangeras även kortare distanser. Detta har gjort Vasaloppet till en riktig folkfest med tusentals deltagare varje år. Dessutom arrangeras även cykel- och springlopp i de klassiska spåren.

Vasaloppets historia

Vasaloppet startar i Sälen och slutar i Mora. Sträckan är 90 kilometer och baseras på den färd Gustav Vasa gjorde på skidor under vintern 1520-1521. År 1922 genomfördes den första Vasaloppstävlingen med 116 deltagare. Idag har loppet utvecklats till världens största med fler än 40 000 deltagare varje år i något av de olika loppen med Vasaloppsanknytning. Dessutom direktsänds loppet i flera länder. Idag är det så många som vill åka Vasaloppet att det gäller att anmäla sig direkt när platserna släpps.

Både kvinnor och män deltar i Vasaloppet. År 1923 var det första gången en kvinna deltog, men året efter förbjöds kvinnor från att delta. Förbudet upphörde först år 1981.

De olika distanserna

Vasaloppet finns numera i flera olika distanser, utöver den klassiska distansen på 90 kilometer. Under Vasaloppsveckan arrangeras flera olika lopp och arrangemanget sträcker sig över två helger. Utöver Vasaloppet arrangeras Halvvasan 45 kilometer, Tjejvasan 10 kilometer, Kortvasan 10 kilometer, Ungdomsvasan 9 eller 19 kilometer, Nattvasan 90 kilometer, Nattvasan 45 kilometer samt Öppet spår söndag och Öppet spår måndag. Utöver detta finns det även en stafettvasa som utförs i lag. Nattvasan utförs på natten i par.

Öppet spår är samma distans som det riktiga Vasaloppet, men med olika starttider. Det medför att det är mindre trångt i starten, vilket minskar risken för skador. Dessutom tävlar man bara mot sig själv under Öppet spår och det finns således varken vinnare eller några prispengar.

Cykelvasan & Ultravasan

Under Vasaloppets sommarvecka arrangeras olika motionslopp i löpning och cykling. Cykelvasan genomförs i distanserna 90, 45 och 30 kilometer. Dessutom arrangeras Ungdomscykelvasan och Cykelvasasprinten. De som gillar långdistanslöpning kan springa den klassiska sträckan på 90 kilometer från Sälen till Mora. Loppet kallas Ultravasan. Det går även att springa halva, det vill säga 45 kilometer, i Ultravasan 45.

De som genomför Vasaloppet, Cykelvasan och Ultravasan belönas med en särskild medalj som kallas Vasatrippeln.

pursuitx-child