Det senaste inom vattensport

När det kommer till vattensporter tycks idérikedomen aldrig ta slut. Efter att den traditionella surfbrädan funnits en lång tid, har flera olika variationer på denna introducerats på marknaden med varierande resultat.

En av varianterna på surfbräda är wakeboard, en annan bräda är paddleboard, eller helt enkelt paddelbräda. Den sistnämndas namn förklarar i stort hur den används. Valet av bräda är naturligtvis beroende av vilken upplevelse som önskas. För den som söker fart och fläkt och adrenalinkickar är kanske en wakeboard det rätta valet. Eller varför inte en jetboard? Är det i stället lugn och en möjlighet att fotografera naturen i tysthet kan en paddelbräda vara att föredra. Den gör det lätt att smyga sig inpå djur och natur utan att störa. Finns inte tillgång till en Go-Pro går det lika bra att fästa ett vidvinkelobjektiv, eller ett fisköga från lupp, på mobilkameran för att få med så mycket naturupplevelse som möjligt.

Wakeboard

Alla vill inte paddla omkring på vattnet. En del vill att det händer saker och det gör det definitivt med en wakeboard. Att åka wakeboard är som att surfa, åka snowboard och vattenskidor på en och samma gång. Brädan har bindningar och dras av en motorbåt. För den som gillar att hoppa på svallvågor eller göra volter är det här ett ypperligt alternativ. En wakeboard kan också dras av en skidlifts-liknande anordning i specialbyggda banor på vattnet. Brädorna finns i olika utföranden. En nybörjare väljer med fördel en lite längre bräda för att få mera stabilitet. Nackdelen med långa brädor är att de blir tyngre och svårare att hoppa med.

Foilboard

Det här är en ny variant av bräda. Istället för att ligga på vattnet kan den “flyga” på vattnet. Tekniken som tillåter detta är en fena på en halv till en och en halv meter under brädan. En eFoil drivs av en elmotor som styrs av en kontroll. På en Foilboard svävar surfaren ett par decimeter över vattenytan på ett nästan surrealistiskt sätt. De finns också utan motor.

Jetboard

Med en jetbräda går det att surfa utan vare sig vind eller vågor, i likhet med en eFoil. Skillnaden är att en Jetboard ligger på vattnet som en ordinär surfbräda. Den är eldriven och surfaren reglerar hastigheten genom en handledskontroll. Svängar görs med hjälp av viktförflyttning precis som vid vanlig surfing. En Jetboard kan ha en topphastighet på 50 km/h och ett batteripack räcker alltifrån en halvtimmes skön surfing till upp emot 45 minuter.

pursuitx-child