En svensk klassiker

Tävlingen “En svensk klassiker” är ett bevis på att svenskar älskar sport. Tävlingen utgörs av fyra olika svenska långlopp inom olika grenar. Det är ett riktigt kraftprov för motionärer där deltagarna måste klara av tunga långlopp inom längdskidåkning, löpning, simning och cykling inom ett och samma år. Tävlingen, som oftast benämns som “Klassikern”, har funnits sedan 1972 och blivit en mycket populär tävling. Sedan starten har tiotusentals människor genomfört En svensk klassiker. Det krävs en hel del träning och disciplin för att klara av det.

Loppen som ingår i En svensk klassiker

För att klara av En svensk klassiker måste deltagaren utföra följande fyra svenska långlopp inom ett års tid. Klassikerloppen utgörs av några av världens största, längsta och äldsta lopp inom löpning, skidåkning, cykling och simning. Det spelar ingen roll vilket lopp du börjar med, men samtliga lopp måste genomföras inom en tolvmånadersperiod.

Lidingöloppet

Lidingöloppet går av stapeln i september varje år på Lidingö utanför Stockholm. Deltagarna springer 30 kilometer i kuperad terräng. Loppet är känt för sina branta backar och anses vara mycket tufft. Loppet har arrangerats sedan 1965 och är idag världens största terränglopp och lockar löpare från hela världen.

Vasaloppet eller Engelbrektsloppet

När det gäller skidåkning kan du välja om du vill åka Vasaloppet eller Engelbrektsloppet. För att genomföra En svensk klassiker måste du klara av ett av dessa lopp. Vasaloppet är världens största långlopp på skidor sett till antalet deltagare. Detta klassiska lopp går från Sälen till Mora och är 90 kilometer långt. Vasaloppet arrangeras första söndagen i mars varje år, men det går även att delta i Öppet Spår 90 kilometer som arrangeras i samband med Vasaloppet.

Istället för Vasaloppet eller Öppet spår kan deltagare välja att åka Engelbrektsloppet. Detta lopp arrangeras varje år i februari i Norberg och är 60 kilometer långt.

Vätternrundan

Vätternrundan är ett 300 kilometer långt lopp där deltagare cyklar runt sjön Vättern. Loppet har start och målgång i Motala. Loppet arrangeras i juni före midsommar varje år.

Vansbrosimningen

Vansbrosimningen är ett lopp där deltagarna ska simma 3 kilometer i öppet vatten. Cirka 2 000 meter av sträckan är medströms och 1 000 meter är motströms. Loppet arrangeras i juli, men det kan vara riktigt kallt i vattnet. Vid temperaturer under 21°C får deltagarna använda våtdräkt.

Halvklassikern & Tjejklassikern

Det går även att utföra En svensk klassiker i kortare format. Halvklassikern utgörs av samtliga lopp, men halva distansen. För att erhålla en Halvklassiker måste du under en tolvmånadersperiod klara av Lidingöloppet 15 kilometer, Vasaloppet 45 kilometer eller Engelbrektsloppet 45 kilometer, Vätternrundan 150 kilometer samt Vansbrosimningen 1,5 kilometer. För att erhålla en Tjejklassiker måste du under en tolvmånadersperiod klara av Lidingöloppet 10 kilometer, Vasaloppet 30 kilometer eller Engelbrektsloppet 30 kilometer, Vätternrundan 100 kilometer samt Vansbrosimningen 1 kilometer.

pursuitx-child