Förbered dig inför långvandringen

Gillar du att vara ute i naturen och gå långa promenader? Då är verkligen långvandring någonting för dig. Oavsett om du gjort det tidigare eller ej så kommer du älska det. Om det börjar bli dags att planera inför en långvandring finns det några saker att tänka på som du säkert märker. Det är bra om du planerar ordentligt utifrån dina behov och vad du vill ha för slags vandring. Det är självklart bra om du har packat rätt kläder, rätt utrustning och mat så att du klarar dig för dagen.

Planering

Vad gäller planeringen inför långvandringen är det bra om du tänker igenom noga vad du vill ha ut av din långvandring. Först och främst var du vill vandra och vilken sorts miljö du är ute efter. Det finns ju så många olika fina platser du kan långvandra på. Alltifrån norra Sverige/Norge till Italiens kust och berg. Sedan är det om du vet hur länge du vill vandra, vad du har för fysisk kapacitet för det och hur lång vandringen kommer att bli. Det är även bra om du vet hur du tänkt bo längs vägen, alltså om det är i stugor eller till exempel tält.

Kläder

Vad ska du ha för kläder då? Det är helt beroende på var du ska vandra. Du bör kolla upp väder, klimat och terräng för där du ska vandra. Men oavsett när du går på långvandring brukar någon form av fritidskläder vara sköna att vandra i. Det kan vara bra att ha med en uppsättning av något varmare kläder för kvällar eller kallare bergstoppar. Förutom rätt kläder efter väder och klimat, är det viktigt att dina skor är behagliga att vandra i. Ett gott tips när det gäller kläder är också att inte packa ner för mycket, då det mest blir bökigt att bära med sig.

Utrustning

Övrig utrustning som kan vara bra för dig att ha med är allt ifrån tändstickor till tält. Det finns mycket för dig att tänka på när det gäller utrustning. Även här bör du anpassa utrustning lite utefter vilken plats du tänkt vandra på. Vanliga saker som kan vara bra att ha med är vattenflaska, ficklampa, pannlampa, tält, tändstickor, kniv, litet sjukvårdskit, hängmatta, karta, stormkök och telefon. Det finns givetvis massor med fler saker du kan ha med, men det är likadant med utrustningen som med kläder att du inte vill ha alldeles för mycket med dig då det kan bli tungt att vandra med.

Mat

Sist men absolut inte minst så är det givetvis bra om du vet hur du kommer att få tillgång till mat. Ett bra och enkelt tips är att ha med frystorkat mat. Det är smidigt och lätt att ha med i ryggsäcken. En stor fördel är även att ha med ett stormkök så att du kan tillaga mat som till exempel pasta, olika soppor eller till exempel linser. Med ett stormkök kan du även göra dig kaffe om du gillar det.

pursuitx-child