Förbered dig inför loppet

Oavsett om du ska springa ett femkilometerslopp eller ett maraton krävs det att du förbereder dig inför loppet. Tumregeln är att ju längre loppet är desto mer förberedelse krävs det. Ett maratonlopp kräver månader av löpträning medan ett lopp på fem kilometer kräver betydligt mindre. Nedan får du tips på hur du bäst förbereder dig för inför ett lopp.

21 kilometer eller längre

Om du ska springa ett långt lopp, exempelvis en halvmara eller ett maraton, krävs det att du förbereder kroppen ordentligt innan. Du måste börja löpträna regelbundet flera månader i förväg. Nyckelpasset i din träning är långpasset där du successivt vänjer kroppen vid att springa långt. Långpasset bör vara 90 minuter eller längre och du bör öka distansen varje vecka. Om du ska springa ett maraton bör ditt längsta långpass vara cirka 33-34 kilometer. Se till att inte springa det för tätt inpå loppet. Det är även viktigt att träna på att äta och dricka medan du springer eftersom du måste göra det under loppet.

Kortare lopp

Om du ska springa kortare än 21 kilometer, exempelvis 5 eller 10 kilometer, behöver du inte vara lika noggrann med förberedelserna. Självklart måste du äta och sova ordentligt, men du behöver inte springa regelbundna långpass flera månader i förväg. Om du inte har ett specifikt tidsmål utan enbart vill ta dig igenom loppet bör du försöka att öva på att springa distansen åtminstone en gång innan loppet.

Om du har ett specifikt tidsmål krävs det desto mer träning. Du måste räkna ut vilken medelhastighet du måste hålla för att nå ditt tidsmål. Öva på att springa i det tempot även under träning. Lägg gärna in intervallträning för att bli snabbare. Det är även bra att träna styrka regelbundet för att bygga upp en stark och snabb kropp.

pursuitx-child