Förbered säsongen med kabelmaskin

Oavsett vilken friluftssport du håller på med så finns det några maskiner på gymmet som kan vara värda att ägna dig lite extra mycket åt inför kommande säsonger. En av dessa maskiner är kabelmaskinen, som förutom att vara mycket mångsidig också ger utrymme för några bra specialövningar. Inte minst är den väldigt bra för olika skadeförebyggande och bålstärkande övningar.

En kabelmaskin känns igen på pelaren med dess höj- och sänkbara fästpunkter för en vajer. I vajern fästs handtag av olika utformning beroende på övningen. Kabelmaskiner finns i många olika varianter, både med enkla och dubbla pelare och ibland kombinerat med en smith-maskin som hos gorilla sports till exempel. Den stora fördelen med kabelmaskinen är just att den så lätt går att anpassa i höjdled. Det är möjligt att göra massor av bra övningar för alltifrån fötterna upp till axelpartiet. Du kan också enkelt flytta dig i rummet så att du tränar exakt rätt rörelseomfång. Man brukar tala om att den tyngsta punkten ska inträffa i mitten av rörelseomfånget för bästa effekt. Det är lätt att justera i kabelmaskinen bara genom att flytta sig något steg åt sidan eller att höja eller sänka vajerfästet.

Tack vare att kroppen är fri att röra på sig i kabelmaskinen går det också att imitera många vanliga rörelsemönster, till exempel stakning vid skidåkning eller en golfsving. En del modeller har armar som kan svingas i sidled vilket skapar fler förutsättningar för olika typer av rörelser. Genom att träna styrka med sådana funktionella övningar tränar du upp det du vill bli bra på. Övningar som är komplexa rörelser med många kroppsdelar involverade ställer också högre krav på bålstabiliteten och därför är sådana övningar bra för att stärka just bålen – kroppens kraftcentra.

pursuitx-child