Fördelar med att arbeta och vara i skogen

Skogen ger oss allt vad vi behöver för att överleva och de produkter vi behöver, däribland mat, papper, ved och virke – ja i praktiken allting som vi behöver i det dagliga livet. Inte nog med det, de flesta av oss trivs med att vistas i skogen och ta en promenad där. Det låter oss njuta av skönheten och vara i harmonisk miljö långt ifrån stadslivets höga puls.

Fördelar med arbete och friluftsliv i skogen

Faktum är att endast fem minuters promenad i skogen kan förbättra hälsan utan några som helst negativa biverkningar. Dessutom är det gratis! Av dessa anledningar är det föga förvånande att friluftsliv och skogsarbete är så populärt. Numera är cirka 120 000 är sysselsatta inom skogsnäringen som ligger på toppnivå, mycket tack vare ett brett sortiment av moderna produkter för skog och lantbruk. Ta till exempel en modern griplastare från Kellfri med 300 kilos lyftkapacitet och 4,7 meter räckvidd. Utan denna utveckling hade inte skogsnäringen varit lönsam och tusentals människor hade missat chansen att få vara i skogen. Kika in hos Kellfri för att se närmare på denna helhetsleverantör av prisvärda och svensktillverkade produkter för alla typer av lantbruk.

Om du redan arbetar i skogen eller har planer på det är ovanstående goda nyheter. Naturligtvis behöver du inte arbeta i skogen för dra nytta av fördelarna. Friluftslivet är omåttligt populärt i Sverige, närmare bestämt är ungefär var tredje person friluftsaktiv och är ute i naturen varje vecka. Vad är egentligen fördelarna med att vara ute i skog och natur? De främsta fördelarna är följande:

  • Förbättrar humöret.
  • Förbättrar immunförsvaret.
  • Höjer energinivån.
  • Minskar stress.
  • Optimerar sömnen.
  • Sänker blodtrycket.
  • Ökar koncentrationsförmågan.

Fortsätt läsa för att se närmare på några av dessa fantastiska fördelar!

Topp 3 fördelar som du inte får missa

1. Förbättrar immunförsvaret – Att exponeras för skog och natur ökar vårt immunförsvar. Det kan skydda oss från sjukdomar och stimulera aktiviteten hos kroppens vita blodkroppar. Kroppens vita blodkroppar är grundbulten i kroppens immunförsvar som bland annat skyddar oss mot infektioner och tumörer. Att vara i skogen kan därför förebygga vissa typer av cancer.

2. Minskar stress och ångest – Att spendera tid i skog och natur minskar stress och sänker blodtrycket. Om du är på dåligt humör kan det räcka med en stund i skogen få dig på bättre humör. Faktum är att det kan räcka med att bara titta på skogen för att minska stressrelaterade hormoner som adrenalin och kortisol. Dock funkar det inte lika bra med planterade träd i urbana miljöer. Naturlig skog och natur är det som mest minskar stressrelaterade symptom. Vidare minskar skogen inte bara stress utan även depression, trötthet och ångest. Glöm inte heller bort att stress kan hämma immunförsvaret, så i själva verket är det rena medicinen att tillbringa tid i skogen!

3. Ökar koncentrationsförmågan – Att vistas i naturen hjälper dig att fokusera och samla tankarna. Hjärnan får en paus från vardagslivets stress med jobb, skola och familjeliv. När du är tillbaka från skogen kan du koncentrera dig lättare på viktiga saker.

pursuitx-child