Friluftslivsaktiviteter

Friluftsliv är ett samlingsbegrepp som innefattar olika fritidsaktiviteter som sker utomhus i naturen. Till skillnad mot sport finns det inget krav på tävling, utan fokus är istället på välbefinnande i samband med en naturupplevelse. Friluftsliv inkluderar även organiserade utomhusaktiviteter. Nedan följer en översikt över populära aktiviteter inom friluftsliv.

Vandring

Att vandra i naturen ger både friskt luft, motion och en härlig naturupplevelse. Det är en skonsam träningsform som även minskar stress. Vandring passar de flesta, även de som är vana att träna hårt.

Camping och hajk

Camping är en friluftsaktivitet och en form av turism som innebär att man bor i tält eller husvagn. Campare färdas med motorfordon, båt eller cykel. Om man däremot tältar under bar himmel och färdas till fots eller kanot kallas det för hajk.

Fiske och jakt

Fritidsfiske och jakt är två aktiviteter som lockar tusentals svenskar. Det finns dock strikta regler för både fiske och jakt. För att jaga i Sverige behöver du en särskild licens som erhålls genom praktiska och teoretiska prov. Den kallas för jägarexamen.

Övriga friluftsaktiviteter

Andra populära friluftsaktiviteter inkluderar fågelskådning, svampplockning, klättring, långfärdsskridskoåkning, paddling, orientering, ridning, simning, cykling och scouting.

pursuitx-child