Kom igång med löpningen

Löpning är en mycket populär sport som utövas av många svenskar. Det är en av de enklaste träningsformerna och kräver endast ett par bra löparskor. Du kan springa ensam eller i grupp. Om du springer utomhus får du dessutom uppleva naturen och får frisk luft. Sportens popularitet märks inte minst på det stora utbudet av lopp. I Sverige arrangeras årligen hundratals lopp i alla möjliga distanser och utföranden, alltifrån terränglopp och maraton till familjelopp. Det finns något för alla, även om de flesta enbart springer för att motionera. Statistik visar att cirka 40 % av alla svenskar springer. Av dessa är det 44 % som även springer lopp.

Det finns många positiva effekter med löpning, vilket är den stora förklaringen till sportens popularitet. Anledningen till varför de flesta löptränar är för att de vill må bra både fysiskt och psykiskt. Detta gäller både för män och kvinnor, men män tränar även för att behålla formen och prestera genom att uppnå vissa mål. Målen kan bland annat handla om att klara av en viss distans eller springa en mil på en viss tid. För både män och kvinnor handlar det ofta om att komma i form. Löpning är en utmärkt sport oavsett om du vill må bättre, gå ned i vikt eller utmana dig själv. Här får du tips på hur du kommer igång med löpningen.

Börja långsamt


Ett vanligt misstag som många nybörjare gör är att de går utför alldeles för hårt i början. Om du aldrig har löptränat förut eller om det var ett tag sen sist, måste du försiktigt vänja kroppen vid löpning. Om du tar ut dig för hårt i början ökar risken för skador och dessutom kommer din motivation säkerligen att minska. Börja därför långsamt och vänj kroppen steg för steg. De första löppassen får gärna vara korta och ha inslag av gång. Du kan exempelvis varva 500 meter lätt jogg med 500 meter gång. Du kan sedan börja springa hela sträckan för att sedan gradvis öka den totala distansen. Detta är ett skonsamt sätt att komma igång med löpningen. Det är viktigt att du har tålamod i början. Övning ger färdighet.

Anmäl dig till ett lopp

Att delta i ett lopp är en rolig upplevelse och ger extra motivation för löpningen. Att ha ett lopp att se fram emot ger ett konkret mål och en tydlig tidsram. Det finns många lopp som är 5, 10 och 21 kilometer. Med rätt träning och framförhållning passar dessa även dig som är nybörjare.

Spring med en kompis

Boka in en kompisdejt där ni springer varje vecka. På så sätt kombinerar ni nytta med nöje. Att springa vid en bestämd tid tillsammans med någon annan ökar chansen att du snörar på dig löparskorna och tar dig ut. Detta är särskilt viktigt under vinterhalvåret då regn och rusk kan minska din motivation.

pursuitx-child