Kost för löpare

Träning och kost går hand i hand. Precis som vid all träning är det viktigt att du som löptränar får i dig näringsrik mat. Det finns många kostråd tillgängliga och det kan vara svårt att veta vad som gäller. Industrin för kosttillskott, sportdrycker och livsmedel är enorm och det förekommer mycket reklam. Här nedan får du några vetenskapligt bevisade kosttips som passar dig som löptränar.

Tips 1: Få i dig tillräckligt med kolhydrater. Det finns många dieter som utesluter kolhydrater, men vid högintensiv träning som löpning behöver du få i dig kolhydrater. Detta gäller inte minst vid lopp och långpass när du är ute och springer under lång tid.

Tips 2: Drick ordentligt innan, under och efter. När du springer mycket och länge gör du av med mycket vätska. Se till att du får i dig ordentligt med vatten både innan, under och efter längre pass och tävlingslopp. Om passet är kortare än en timme behöver du inte dricka under passet.

Tips 3: Få i dig salt. Salt är viktigt för återhämtningen samt för att behålla vätska i kroppen. Blanda gärna lite salt och socker i ditt vatten så har du en hemmagjord sportdryck som du kan dricka under träning.

pursuitx-child