Packtips inför vandringen

Allt fler ger sig ut och vandrar i naturen. De många hälsoeffekterna, bland annat minskad stress och viktnedgång, har gjort att vandringen blivit en allt vanligare fritidsaktivitet bland svenskar. Om du ska ut på en längre vandring är det viktigt att du planerar packningen ordentligt. Packningen måste självklart anpassas efter vilken typ av vandring det är, väderlek, underlag samt hur lång tid du ska vara ute. Din packning bör rymmas i en och samma ryggsäck. Det finns mycket att tänka på för att maximera komforten och säkerheten. Dels måste du se till att packa alla nödvändigheter, dels måste packningen vara lätt och smidig för att du ska få en behaglig vandring. Här får du packtips inför vandringen.

Tips 1: Ha viktiga saker lättillgängliga. Se till att de viktigaste sakerna finns lättillgängliga i ryggsäcken, exempelvis i sidofacken eller högst upp i väskan. Om olyckan är framme måste förbandslådan vara nära till hands. Kniv och vattenflaska är andra föremål som bör vara lätta att komma åt.

Tips 2: Planera och packa enbart nödvändiga saker. Börja med att skriva en packlista för att garantera att du inte glömmer något viktigt. Se till att eliminera allt onödigt från listan för att undvika att packningen blir onödigt tung.

Tips 3: Viktfördela packningen. Grundregeln är att packa lätta saker, exempelvis en sovsäck, i botten och de tunga sakerna i högst upp i väskan. Detta är viktigt för att det ska vara bekvämt att vandra med ryggsäcken.

Tips 4: Glöm inte följande föremål: Ryggsäck, sovsäck, förbandslåda, tält, myggmedel, mat, vatten, gas- eller stormkök, regnkläder, kamera, ombyten, bra skor anpassade för vandring, liggunderlag, kniv, rep, ficklampa, kompass, karta, hygienartiklar samt nödvändiga föremål för matlagning.

pursuitx-child