Planera en vandring

Att vara ute och vandra är ett av de bästa sätten att uppleva naturen på. Om du väljer rätt vandringsled får du möjlighet att se många olika saker från olika höjder och perspektiv. Det är också en lagom ansträngande aktivitet som är lätt anpassningsbar och passar de flesta. Att vandra i skog och mark är helt enkelt väldigt bra motion. Det kräver mer än en vanlig promenad, men är skonsamt mot knän och leder.

Välj var du ska gå

Sverige är ett fantastiskt land på så sätt att du kan hitta det mesta inom landets gränser. Vi har totalt 30 nationalparker som är bra utgångspunkter för den som planerar en längre och mer dramatisk vandring. Här har du möjlighet att uppleva vattenfall, berg, glaciärer, olika typer av skog samt all annan tänkbar natur. För dig som vill ha en kortare vandring finns det gott om vandringsleder lokalt i alla delar av landet. Dessa är uppdelade i etapper och ofta uppmärkta efter svårighetsgrad vilket gör att du kan hitta en som passar dig. Ofta ligger lederna en bit bort utan möjlighet till kollektivtrafik. Kolla därför gärna på några begagnade bilar för att kunna köpa något du kan ta dig dit och hem med. Vandringslederna sköts i stort sett helt ideellt av privatpersoner som brinner för att ta hand om “sin” del. Respektera det och se till att hjälpa till med att hålla stigarna öppna. Och ta alltid med ditt skräp hem.

Information om var det finns vandringsleder kan bland annat hittas hos Svenska Turistföreningen som är en ideell organisation. Genom att gå med där kan du utöver att stötta svensk upplevelseturism också få en hel del rabatter på stugor och vandrarhem.

Ha rätt utrustning med dig

En vandring är alltid en strapats även om det bara är en endagstur. Längre vandringar i svårare terräng kräver givetvis mer. Men oavsett var du ska finns det ett antal saker som är bra att ha, i vissa fall till och med nödvändiga. Kläder och skor är det förmodligen viktigaste. Ska du ut i naturen behöver du förbereda dig på att bli blöt. Antingen på grund av regn eller på grund av sumpmarker eller liknande. Skaffa bra byxor, skalplagg och regnkläder. Investera också i ett par bra vandringskängor. Börja med ett par som funkar i flera olika terrängtyper. Om du ska övernatta behöver du ett tält och någon form av matlagningsutrustning. Tänk på att den packning som känns lätt när du lämnar hemmet kommer vara väldigt tung efter ett par dagar på kalfjället. Det är därför klokt att investera i saker tillverkade i lättviktsmaterial. Det kostar oftast lite mer, men i slutändan är det värt det. Det här är dessutom prylar som kommer hålla ett helt liv om de sköts om på rätt sätt. Så sprid ut dina investeringar över tid och i takt med att du blir en mer avancerad vandrare. Då kommer du kunna göra och uppleva saker du knappt trodde var möjliga!

pursuitx-child