Populära vintersporter

Det kalla klimatet gör Sverige till ett vintersportland. Vintersport är ett samlingsnamn för idrotter och sporter som utförs på snö eller is. Det kalla klimatet gör att det finns gott om snö och is i Sverige för att utöva sporterna. Detta har gjort att Sverige haft stora framgångar under vinter-OS genom tiderna. Det finns många svenska guldmedaljörer inom bland annat längdskidåkning, utförsåkning och ishockey. Vintersporter är även populära fritidssporter och utövas av många svenskar. Nedan följer en översikt över de vanligaste vintersporterna i Sverige.

Ishockey

Ishockey är världens största vintersport sett till antalet personer som utövar sporten. Det är en lagsport som spelas på is, vanligtvis inomhus på en isrink. Den huvudsakliga utrustningen som krävs är skridskor, klubba, hjälm, målbur samt skydd. Ishockey har länge varit en av de populäraste sporterna i Sverige och sedan 1970-talet räknas den som en nationalsport. Sverige har haft stora internationella framgångar med flera olympiska medaljer, VM-guld och vinst i Stanley Cup. Framstående svenska ishockey spelare är bland andra Peter Forsberg, Henrik Lundqvist, Niklas Lidström och Mats Sundin.

Skidsport

Skidsport är en stor vintersportkategori som innefattar många olika sporter och motionsverksamheter. Hit hör bland annat alpin skidåkning, längdåkning, backhoppning och snowboard. Skidskytte räknas dock som en egen idrott eftersom det är en kombinerad idrott. Sverige har många framstående idrottare inom skidsport, bland andra Ingemar Stenmark, Charlotte Kalla, Gunde Svan, Pernilla Wiberg och Anja Pärson.

Skidsport är även mycket populär som motionsform och som fritidsaktivitet bland svenskar. Åre och Sälen tillhör de största svenska skidorterna dit många svenskar åker på loven. Längdskidåkning är en allt vanligare motionsform och allt fler svenskar deltar i olika tävlingslopp, exempelvis Vasaloppet. Dess popularitet beror bland annat på att det är en skonsam träningsform och att den kombineras med en vacker naturupplevelse.

Skridskosport

Skridskosport är ett samlingsnamn för sporter som på något sätt innefattar skridskoåkning. Ishockey och bandy spelas med klubbor och är därför inte med i denna kategori. Konståkning och hastighetsåkning på skridskor, så kallad longtrack, är de vanligaste skridskosporterna. Konståkning är en blandning mellan sport och konst där åkaren utför piruetter och olika slags hopp på is.

Konståkning är en populär fritidsaktivitet och det finns föreningar över hela Sverige. Som motionsform är det dock långfärdsskridskoåkning som är den populäraste skridskosporten. Långfärdsskridskoåkning innebär att motionärer åker på skridskofärder på naturis.

Curling

Curling är en annan populär vintersport där Sverige har haft stora internationella framgångar. Det är en lagsport som utövas på is med tunga stenar. Det finns cirka 5 000 registrerade curlingspelare i Sverige. Sveriges damlag i curling vann OS-guld 2006, 2010 och 2018. Herrlaget vann bland annat OS-silver 2018.

Övriga vintersporter

Övriga vintersporter inkluderar bland annat bandy, bob, rodel och skeleton. Av dessa är bandy den mest populära sporten. Bandy påminner om ishockey eftersom spelarna har klubba och skridskor. Däremot används en boll istället för en puck och målvakten har ingen klubba. Bandy har en särskild plats i mångas hjärtan och det finns en stark åskådarkultur kring sporten. Uttrycket bandyportfölj innebär att åskådare har med sig en termos med en varm dryck.

pursuitx-child