Positiva effekter av löpning

Att löpning är bra för både kropp och sinne är ingen nyhet. Du behöver inte springa maraton eller springa varje dag för att uppleva de positiva effekterna av löpning. Det räcker med att komma ut ett par gånger i veckan och jogga i ett behagligt tempo i cirka 30-45 minuter. Spring gärna utomhus för att maximera ditt välmående. Du som är nybörjare bör ta det lugnt och försiktigt för att undvika skador. Kom ihåg att det är bättre med ett kortare pass än inget alls. Nedan följer en lista med några av de många hälsofördelar som löpning ger.

  • Ökar välmåendet och minskar risken för depression. Löpning anses vara den motion som har bäst effekt på psyket. Löpning fungerar både lindrande och förebyggande. När du springer ökar kroppen produktionen av må bra-hormoner som serotonin, endorfiner och dopamin. Vid regelbunden löpning minskar även stresshormonet kortisol.
  • Stärker skelettet. Löpning utsätter kroppen för upprepade stötar vilket ökar benmassans täthet och ger ett starkare skelett.
  • Förbättrar immunförsvaret. Regelbunden löpning har positiv effekt på kroppens skyddande enzymsystem och gör att du lättare håller dig frisk.
  • Förbättrar sömnen. Löpning gör att du sover bättre vilket i sin tur har en rad positiva hälsofördelar.
  • Stärker hjärtat och ökar blodcirkulationen. Löpning minskar risken för att dö av hjärt-kärlsjukdomar med 45 %.
pursuitx-child