Sveriges nationalsport

Idrott och sport är populärt i Sverige och många människor idrottar regelbundet. Sverige har en lång tradition av idrottsföreningar och över tre miljoner svenskar är medlem i en idrottsförening. Men vilken sport är egentligen Sveriges nationalsport?

Var är en nationalsport?

En nationalsport en är sport som är kulturellt viktig för ett land. Ofta är det en sport som bidrar till en nationell identitet och som har en lång tradition. Dessutom bör den ha en viss spridning i landet och en särskild popularitet. I vissa länder är nationalsporten officiellt fastställd, i andra länder är det snarare en inofficiell folksport. I Chile är den officiella nationalsporten chilensk rodeo, i Colombia är det tejo och i Sri Lanka är det volleyboll.

Vilken är Sveriges nationalsport?

Sverige har ingen officiell nationalsport och det råder delade meningar om vilken sport som är nationalsport. Ishockeyförbundet skyltar ofta med att ishockey är Sveriges nationalsport. Även Svenska Fotbollförbundet marknadsför ibland fotbollen som nationalsporten. Föreningar och förbund för bandy och längdskidåkning benämner respektive sport som Sveriges nationalsport. Kanske är det så att det finns flera inofficiella nationalsporter i Sverige?

Sett till antalet utövare , tillgänglighet samt åskådare är fotboll den populäraste sporten i Sverige. Mästerskap som fotbolls-VM och -EM engagerar svenskarna på ett sätt som ingen annan sport gör. Under dessa veckor sjungs nationalsången många gånger och svenska flaggor finns överallt. Om man däremot tittar på duktiga idrottare och hur Sverige står sig i internationella mästerskap är vintersporter som ishockey och längdskidåkning betydligt större. Eftersom Sverige inte har en officiell nationalsport kanske det finns rum för flera.

pursuitx-child