Träna med trädgårdsarbete

Slå två flugor i en smäll i sommar och arbeta i trädgården samtidigt som du tränar. I arbetet med att rensa, skyffla, vattna och så finns det många möjligheter till god träning. Något av det bästa med trädgårdsträning är att du på ett lugnt sätt kan lära dig att använda de djupa magmusklerna som är viktiga för hållningen. Här kommer förslag på tre bra övningar och vilka muskler de tränar.

1. Vattna

Lägg undan vattenspridare och vattenslang i sommar och vattna manuellt. Det blir en fin träning för armar, rygg och bål när du lyfter och bär. Använd en rejäl hink eller vattenkanna från Wexthuset som är stabil nog att fylla hela vägen upp. När du lyfter hinken eller kannan från marken ska du aktivera de djupa magmusklerna genom att lätt dra in naveln mot ryggraden utan att ta i. Böj sedan på knäna när du sträcker dig efter vattnet, använd rumpmusklerna och tänk på att bibehålla kontrollen i mage och rygg när du reser dig. Övningen ger fin träning åt ryggmuskulatur samt underarmsmuskulatur, men även bål och sidomuskler får sig en omgång. Om du vill ge armar och axlar lite extra träning kan du lyfta hinkarna några decimeter, antingen som en bicepscurl eller ett sidoarmlyft med böjda armbågar. Det ger bra träning till Deltoideus och Biceps.

2. Gå med skottkärra

Det finns alltid en anledning till att använda skottkärra: för att flytta på jord, stenar, kompost eller sand. Om du är riktigt träningssugen ska du gå i uppförsbacke, det ger bra med träning till hela kroppen. Fokusera på att föra över kraften från benen till armarna. Hamstring och rumpa får kämpa hårt i denna övning, och de behöver stödet av en stabil bål för att kunna föra kraften framåt. Det här är en övning som garanterat kommer göra dig svettig, så vila gärna mellan varven.

3. Rensa ogräs

Även hjärnan behöver tränas och att rensa ogräs kan onekligen tära på tålamodet i all sin ensidighet. Gör ogräsrensningen till en mindfulnessövning och försök att vara här och nu. Lägg märke till varje enskild växt som du plockar upp, hur den ser ut och hur den känns. Använd gärna ett underlag för knäna så att du kan sitta bekvämt när du rensar.

pursuitx-child