Vackra vandringsleder i Sverige

Att vandra är ett perfekt sätt att koppla bort den stressiga vardagen och njuta av vacker natur. Sverige är ett stort och avlångt land som bjuder på varierande natur. Det finns många vackra vandringsleder i Sverige som passar både längre och kortare turer.

Kungsleden

Kungsleden är förmodligen den mest berömda vandringsleden i Sverige. Folk från hela världen kommer för att vandra den 400 kilometer långa leden från Abisko till Hemavan. Här får du uppelva Lapplands storslagna natur och du ser både Kebnekaisemassivet och Stora Sjöfallet längs din vandring. Det finns 16 stugor längs med leden. Denna vandringsled passar dig som vill vara ute under en längre tid, cirka en vecka.

Jämtlandstriangeln

Denna härliga vandringsled tar tre dagar att vanda och tar dig mellan Storulvån, Sylarna, Blåhammaren och sedan tillbaka till Storulvån. Leden är 46 kilometer lång och passar alla sorters vandrare, även nybörjare.

Höga kusten-leden

Den unika vandring är 130 kilometer lång och går mellan Hornöberget i Kramfors till Örnsköldsvik. Leden utgörs av 13 olika etapper av varierande svårighetsgrad. Många olika aktiviteter och idrottsarrangemang arrangeras längs Höga kusten-leden på sommaren. Denna vandring passar dig som vill ha varierat landskap. Här får du uppleva hisnande utsikter, vackra jordbrukslandskap, skärgård och djup skog. Höga kusten är upptaget på Unescos världsarvslista.

Kebnekaise

Kebnekaise är Sveriges högsta berg. Du som vill ha en upplevelse utöver det vanliga kan vandra från Kebnekaise fjällstation till toppen och tillbaka. Det finns flera vandringsleder för att bestiga Kebnekaise. Att nå sydtoppen från fjällstationen tar cirka 12 timmar. Denna vandring passar dig som har tidigare erfarenhet av vandring. Det är ingen svår vandringsled, men de snabba väderförändringarna samt höjden kan vara påfrestande. Det är viktigt att du läser på ordentligt innan samt har med dig lämplig utrustning.

Fulufjället

I Fulufjällets nationalpark i Dalarna finns många vandringsleder som passar alla sorters vandrare. Lederna passar särskilt bra för dig som är nybörjare och vill njuta av naturen. Utmed den 140 kilometer långa leden finns det många kortare sträckor.

pursuitx-child