Alla vet att det är bra att röra på sig och gärna ute i naturen. Men få vet hur man tränar på bästa sätt. Är det bättre att springa så hårt man kan så länge det går, eller är det mer optimalt att promenera i godan ro? Här tittar vi närmare på ämnet.
De olika smarta systemen
De energisystem kroppen använder för att röra på sig har i princip sett likadana ut sedan stenåldern. Därför börjar forskare ofta i den änden, när de försöker förstå ett särskilt samband i våra kroppar. Saker och ting ser ofta ut som de gör, för att vi levde på ett särskilt vis under miljontals år. När vi rör oss använder vi ett av två olika system. Antingen bränner vi fett, eller så förlitar vi oss på sockret i våra kroppar. Mer om detta längre ned. Detta liknar egentligen vilket smart system som helst, och det vore konstigt om vi inte drog nytta av det. Idag har vi exempelvis möjligheten att leva i smarta hem där olika sensorer ger oss nödvändig data till våra telefoner. För ett startpaket på några tusenlappar går det mesta att hålla koll på i ditt hem. Den som utrustat sitt hem till ett smart hem, kommer tycka att allt annat vore som att gå tillbaka till stenåldern.
Socker eller fett
När våra förfäder strövade över stäpperna behövde vi bränna fett för att kunna röra oss länge utan att få i oss mat. Detta kom med en nackdel, vi behövde röra oss långsammare. När situationer uppkom som krävde att vi flydde, uppfann kroppen ett annat energisystem, som mycket förenklat kan sägas utgöras av socker. Detta bränsle fanns bara tillgängligt i 10 – 20 sekunder, men gjorde att vi hann att fly till närmsta träd. Efter ett par minuter fylldes sedan detta system på av sig självt, men vi blev beroende av att näring fanns tillgängligt. Det verkar alltså enligt vissa forskare som våra förfäder mestadels använde det mer långsamma systemet, för att då och då lägga in en sprint. Men i dagens värld tränar vi sällan på det sättet. Att vandra i skogen, och fylla på med sprintar vissa dagar, kan alltså vara en optimal träningsform.
Kan leda till problem
I dagens värld tränar många alltså allt för hårt när de vill komma i form. Många forskare hävdar nu att vi istället borde satsa på lågintensiv träning blandat med korta sprinter, för att uppnå en optimal blandning. Forskare på KTH har funnit att intervallpass på 2×20 sekunder räcker för att utöka konditionsnivån, om det upprepas fyra gånger per vecka. Detta är förstås strålande nyheter för dem som har gott om tid. De som skyller på bristande tid, får dock svårare att skylla ifrån sig. Många sliter i onödan med långa konditionspass, men får knappast ut vad de lägger in. Det kan då vara idé att prova något nytt.