Friluftsliv på nära håll

Friluftsliv handlar inte bara om avancerad bergsklättring eller resor till andra sidan världen. Äventyret är närmare än du tror och i de flesta svenska städer finns naturen bara några kilometer bort. Varför inte ge dig ut på en vandringstur i helgen eller planera nästa semesterresa i de svenska fjällen?

Kom igång med vandring

Om du inte är en van vandrare som klarar av att hantera karta och kompass är det viktigt att börja med att vandra leder som är väl markerade. Idag finns det till och med en del stigar som är fotograferade så att du redan innan turen kan ta en titt på hur det ser ut där du har tänkt att vandra.

A och O inom allt friluftsliv är att alltid använda praktiska och bekväma kläder. Ett par firitdsbyxor av bra kvalitet är ett måste, liksom bra skor och en jacka som skyddar mot väder och vind. Testa gärna kläderna under några kortare turer innan du ger dig ut och vandrar i dem under flera dagar. Särskilt skorna är extra viktiga att testa så att du inte riskerar onödiga skavsår. Innan du ger dig ut i skog och mark gäller det att packa ryggsäcken på rätt sätt. Några viktiga packtips inför vandringen är att ha med vatten, mat och ett extra ombyte med torra kläder. Tänk dock på att endast ta med det mest nödvändiga för att inte väskan ska bli för tung att bära. Hur mycket du ska ta med beror på hur lång vandring du ska göra. Om du ska sova ute behöver du ta med både sovsäck, liggunderlag, tält och ordentligt med mat. Om du ska iväg på en längre tur bör du förbereda dig i god tid innan du ger dig av. Gå igenom din utrustning och komplettera med det du inte redan har.

Korta dagsturer

Även en kortare dagstur kan vara ett roligt äventyr i vardagen för både stora och små. Även i storstäderna finns det tillgång till vidsträckta skogsområden som dessutom ofta har praktiska rastplatser med grill. Packa väskan med korv och annan god mat och vandra ut i skogen där du bor. Det finns flera olika sätt att få barnen att tycka det är roligt i naturen som till exempel att ordna en naturruta eller att följa en reflexbana med pannlampa i mörkret. Att bygga en koja tillsammans brukar också uppskattas av barnen men tänk på att följa allemansrätten och till exempel inte bryta av levande kvistar. Även vuxna brukar uppskatta korta dagsturer eftersom det innebär att vandringen blir lättare utan en tung packning på ryggen. Vid en kort utflykt är det dessutom enklare att ta med lyxig mat och dryck som ger lite guldkant till turen.

pursuitx-child